tiistai 26. maaliskuuta 2013

Gluteeniton, munaton, laktoositon, maidoton kakku

Näitä -ton -ton kakkuja tulee kyseltyä nykyään aika paljon enemmän, joten eikun opettelemaan kuinka tällaiset tehdään! Netistä selailin ohjeita ja kasailin niiden perusteella oman versioni. Pyynnössä oli myös pähkinätön, väri- ja lisäaineeton.


220g   maidoton rasva, esim. sininen Keiju (kookosrasva käy myös mutten ole itse kokeillut)
2dl      sokeria
2         kypsää banaania, keskikoko
5,5dl   gluteeniton jauhoseos (voi korvata osan perunajouhoilla)
2tl       leivinjauhe
1tl       ruokasooda
1.5dl   vettä

1. Ota kaikki ainekset ja ohje esiin. Tällöin saat varmistettua että sinulla on kaikki ainekset eikä ikäviä yllätyksiä ja paniikkikauppareissuja tule.

2. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
3. Voitele vuoka. Itse käytän irtopohjavuokia ja laitan leivinpaperin pohjalle jolloin kakku irtoaa paljon paremmin. Voidellessa varo kuitenkin repimästä leivinpaperia rikki. (ei se lopputulosta haitannut)

4. Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi keskenään. 

5. Lisää murskattu banaani. Itse olin laiska ja laitoin paloina mutta säästä sinä itseltäsi vaiva.
6. Lisää kuivat aineet ja vesi. Sekoita pikaisesti tasaiseksi massaksi.

7. Kaada voideltuun vuokaan.

8. Paista uunin alatasolla n. 45 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyys n. 5min ennen ilmoitettua aikaa. Jos näyttää että pinta tummuu liikaa laita pala foliota päälle. 


SITTEN KORISTELU!

Koska vaatimukset oli kovat päädyttiin ihan perinteiseen kermakakkuun. Helpoimmalla pääsee kun laittaa väliin marjoja. Jotka on jo kaikki syöty joten väliin sitten hankittiin euroshopperin pakastemansikoita. 

Kakun reunat olivat hieman kovat joten hyvä veitsi on kultaa halkaisussa. Itse käytin laktoositonta vaniljakastiketta kostutukseen 2dl ja lisänä keitetyistä mansikoista mansikkamehua, mutta maidottomaan versioon voit kostuttaa kakun mehuilla tai limpparilla. Kostuta hyvin, eritoten päälliskappale ja reunat. Vaikka itse laitoin tosiaan 2dl ja mehua kostukkeeksi jäi pohja vielä hiukan liian kuivaksi. 

Koska käytin pakastemansikoita, keitin ne ensin. Ja niistä tuli TODELLA vetisiä. Osan mansikoista laitoin sellaisenaan kakkun päälle ja n. 3dl sekoitin maustamattomaan laktoosittomaan rahkaan. Maidottomaan versioon käytä tuoreita mansikoita tai valuta mansikat hyvin. Jämäköitin rahka-mansikkaseosta 3 ruokalusikallisella tomusokeria ja lopulta kahdella liivatteella. Koska täyte tuntui hieman vetiseltä edelleen laitoin samaan irtopohjavuokaan jossa paistoin kakun leivinpaperia reunoille ja sitten laitoin pohjan takaisin vuokaan, ja kaadoin täytteen päälle. Tämän jälkeen vielä toinen kakkupohjapala päälle ja yöksi jääkaappiin odottamaan koristelua. Pari tuntiakin riittää, mutta itse tein kakun päivää aiemmin. Välistä näätte kuvan ihan ylimpänä. 

Sitten kuorrutus. Maidottomaan versioon käyttäkää soijakermaa, AlproSoya on hyvä. GoGreenin soijakerma maistui ihan muovailuvahalle, en suosittele. Tähän käytin ihan laktoositonta vispikermaa 4dl. Päällystin kakun tasaisesti kermalla ja aloitin sitten pursotukset. Koska olin käyttänyt kaikki pursotinpussini käytin minigrippussia jonka reunan leikkasin auki. Muuten ihan hyvä mutta muoto ei ole mukavin mahdollinen pursotukseen. Käytin wiltonin tähtityllaa ja pursotin reunalle suoria pilareita. 

Päällisen koristelin kauttaaltaan s-muotoisilla pursotuksilla ja koristelin lopuksi ruiskaunokin terälehdillä. 


Hieman kammosin vastaanottoa mutta kakku maistui juhlijoille erinomaisesti ja sai kiitosta. Mutta hieman kosteampi olisi saanut olla silti. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti