maanantai 29. joulukuuta 2014

Hyvät, mureat gluteenittomat sämpylät

Miehellä todettiin keliakia joten nyt on aika opetella kaikki mitä osaan tekemään gluteenittomana. Aloitamme sämpylöistä koska mieheni rakasti pitaleipiä.

Selailtuani jauhopussien ohjeita (vain porkkanasämpylöiden ohjeita -miksei tavan sämpylöiden?! Toinen on allerginen porkkanalle!) ja ravintoterapeutilta aikanaan saatuja vihkosia (vuokaleipiä ja yksi tavan sämpylöiden ohje jossa oli jokin ainesosa josta kukaan ole kuullutkaan en nyt muista nimeä) tuumasin ettei sämpylöitä näköjään keliaakikot syö. Internetistä löysin 4 ohjetta jotka vaikuttivat jokainen omalta osaltaan ihan fiksulta joten niistä yhdistelin ja kehittelin oman version joka hyväksyttiin herkullisena.


GLUTEENITTOMAT SÄMPYLÄT

5 DL      n. 42 asteista vettä (kädelle lämmintä vettä)
PS          kuivahiivaa (tai sitten kädenlämpöiseen veteen tuorehiivaa)
1 1/2TL Ruususuolaa
TL         sokeria
3 RKL   sulatettua voita
4 DL      gluteenitonta jauhoseosta, itsekäytin pirkan perusseosta
3-4 DL  Tummaa, karheaa jauhoseosta (esim. Semperin)
2 DL     Tattarjauhoja
1/2 TL   Psylliumia

1. Kaada vesi isoon kulhoon ja sekaan hiiva, suola ja sokeri. Sekoita joko puuhaarukalla tai vatkaimella kunnes hiiva on tasaisesti sulanut sekaan. 

2. Sulata voi ja kaada nesteeseen. Älä kiehuta. Lisää psyllium. Sekoita/vatkaa tasaiseksi.

3. Lisää 7dl jauhoja sekoituksena. Sekoittele puuhaarukalla tai lusikalla ja yritä saada jauhopaakkuja tasaiseksi. Lisää jauhoja kunnes tuloksena on löysähkö mutta kuitenkin reunoista irtoava ja kiinteähkö taikina. Älä tee normaalin leipätaikinan paksuista, saat aikaan vain kuivia, kovia klönttejä. 

4. Laita laitaselle vettä tai öljyä ja hiero sitä käsiisi. Tämä estää taikinaa tarttumasta käsiisi kun pyörittelet siitä palloja pellille. (Toimii myös tavan taikinalle esim. löysälle pizzataikinalle tai jos haluaa todella pehmeitä sämpylöitä tai leveää mutta mureaa leipää) 

5. Paista 225 asteessa 10-15 min. (Meillä on tavan uuni jossa vain ylävastus, seuraa aika omaan uuniisi sopivaksi. Kiertoilmauuneissa laske lämpötila 200 asteeseen) 

Pinta ei hirveästi rusketu mutta kun kopeutat pohjaa niin jos se kuulostaa ontolta niin leipä on valmis. Tai kun pohja on ruskea. Eli kurkistele jos olet epävarma ovatko sämpylät paistuneet. Käytä lastaa tai pihtejä, älä paljaita käsiä. 

Parhaita tuoreeltaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti